torek, 7. oktober 2014

»Včasih je boljše za vse nas, da vlada čim manj dela!«

Vlada naj čimprej sprejme zakon, ki bo državljanom RS z dekretom prepovedal razmišljati. 

Sporočam predsedniku vlade, da bom svoje davke in prispevke poravnal redno z zvrhano mero etike in morale. € nimam, žal. 

V Sloveniji predlagam poligamijo - če pač nekdo ima željo, da se poroči z več posamezniki naenkrat, je to njihova individualna odločitev in zato jim država nima pravice tega preprečevati. 

Predlagam vladi, da ustrezno spremeni Zakon o pravdnem postopku, Zakon o kazenskem postopku ter Zakon o izvršbi in zavarovanju, da sodišča strankam ne vročajo "sodnih čestitk" na dan, ko imajo te rojstni dan. 

Predlagam ukinitev vseh veleposlaništev po evropskih državah. Predlagam obdavčitev stanovanj v lasti bank po stopnji 1,5 % od posplošene tržne vrednosti. 

Prve tri cvetke smo nedavno dobili na vladni tviter naslov, druge tri pa zabeležili na portalu predlagam.vladi.si. Ob podobnih razmišljanjih in predlogih državljanov vedno znova naletimo na izziv: kako se odzvati? Kdaj ustaviti neplodno debato? Se sploh odzvati nanjo?, Kdaj smo tiho? Kaj je indikator naše uspešnosti?

Glede na to, da smo si za našo osnovno nalogo zadali komuniciranje z javnostmi in ne zgolj informiranje le-teh, vsekakor tudi ob bolj ali manj neresnih zapisih vendarle ne gre kar tako zamahniti z roko. Tudi če se nanje ne odzovemo, si jih vsekakor vzamemo na znanje - so pokazatelj stanja in razmišljanja v družbi in med državljani, v katerih službi navsezadnje tudi smo. Vsekakor si prizadevamo, da vsa razmišljanja, razen tistih, ki uporabljajo žaljivke in neprimeren besednjak, so nesramna in zgolj provokativna, dobijo svoj odziv - bodisi s strani vlade ali pa posameznega ministrstva.

Se pa z novimi kanali komuniciranja odpira tudi stalna dilema koliko in kdaj? Vsekakor je tu nujen zaupen in transparenten odnos med vlado in njenimi javnostmi, ki morajo dobiti občutek, da se jim prisluhne in da lahko vplivajo na odločitve, ki navsezadnje krojijo njihovo vsakodnevno življenje. S tviterjem, orodjem predlagam.vladi.si in prenovo spletnih portalov državne uprave si vsekakor prizadevamo za bolj »osebno«, ažurno, dostopno in neposredno komunikacijo z državljani.


***


Boštjan Lajovic je rojen 27. februarja 1962 v Ljubljani. Leta 1988 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenskega jezika in sociologije kulture. Od leta 1988 do 2009 je deloval na področju novinarstva v različnih medijih - na RA SLO, STA, Republiki, POP TV, TV SLO in Mladini. Leta 2009 se je zaposlil na MZZ v službi za odnose z javnostmi, od junija 2010 pa je opravljal naloge svetovalca za odnose z javnostmi predsednika RS Danila Türka. Od decembra 2012 do konca aprila 2013 je bil zaposlen v Uradu predsednika republike kot koordinator za odnose z javnostmi. Direktor UKOM je od 1. maja 2013.

Ni komentarjev:

Objavite komentar