nedelja, 2. november 2014

Knjiga je orožje - vzemi jo v roke!

Letošnjo konferenco spremlja posebna pridobitev - zbornik Teorija in praksa slovenskih odnosov z javnostmi II., ki nadaljuje prizadevanja prvega zbornika, izdanega ob 10. obletnici Slovenskega društva za odnose z javnostmi (2000). Po skoraj četrt stoletnemu pospešenem razvoju slovenske stroke odnosov z javnostmi (ali morda prav zaradi nje), je napočil čas za nov zbornik. Razlogov je veliko: v stroko in v naš poklic vstopajo vedno novi in novi igralci, ne nujno »mladi«, vsako leto dokonča dodiplomski ali podiplomski študij odnosov z javnostmi na desetine znanja in piarovske prakse že(l)jnih kolegov, tretja tehnološka revolucija narekuje razvoj in uvajanje drugačnih komunikacijskih tehnologij in pristopov, spremenili so se medčloveški, organizacijski, med-organizacijski in delovni odnosi. Vse navedeno poraja potrebo po ustvarjanju, ohranitvi in izmenjavi dobrega strokovnega znanja, ki je nastalo v praksah našega okolja. In iz te potrebe je nastal ta zbornik.

Uredniki smo k sodelovanju povabili slovenske praktike, ki so za svoje praktične komunikacijske rešitve bili nagrajeni s Prizmo in Zlatimi peresi (Gold Quill), nacionalno in IABC-jevo mednarodno nagrado za odličnost v odnosih z javnostmi in nagradami. Odziv je bil odličen – zbrali smo kar 52 komunikacijskih primerov, ki so nastali v obdobju od leta 2000 do danes. Zbrani primeri predstavljajo rešitve za komunikacijske naloge v zasebnem, javnem in neprofitnem sektorju, za velike in kompleksne komunikacijske programe, kakor tudi za, na videz, majhne komunikacijske korake.

Ko se praktiki odnosov z javnostmi lotevamo iskanja rešitev za naše komunikacijske naloge, se najprej in najpogosteje sprašujemo, kako bomo kaj naredili. Včasih smo za rešitvami brskali med tujimi vzgledi, sedaj jih lahko poiščemo med primeri praktičnih rešitev, že preizkušenih v našem okolju. Če jih ne boste našli na 664 straneh novega zbornika, potem jih boste težko našli kje drugje.

Še mislite, da je naša stroka »zaglavila«? Morda pa zbornik dokazuje, da v celoti ni tako. Med nami je ogromno znanja in odličnih izkušenj. Če vzamemo slavni Brechtov stavek iz naslova, ga lahko razumemo tudi tako-le: naj ta knjiga postane orožje, s katerim se bomo lažje borili za priložnosti, v katerih bomo lahko dokazovali svoje profesionalno znanje in izkušnje.

Vabimo vas, da si zbornik čim prej naročite na naslovu prss@piar.si.

/ http://www.piar.si/aktualno/novice/spodbudite-strokovni-razvoj-za-gospodarsko-in-druzbeno-rast-prednarocite-zbornik-prakse-odlicnosti-s/

***


Pedja Ašanin Gole, urednik zbornika; predavatelj odnosov z javnostmi na DOBA Fakulteti za uporabne družbene in poslovne študije Maribor; ambasador PRSS, predsednik programskega odbora 18. SKOJ-a.

Nada Serajnik Sraka, urednica zbornika; ambasadorka PRSS; članica programskega odbora 18. SKOJ-a.

Vita Kernel, urednica zbornika; svetovalka za strateško komunikacijsko upravljanje; članica mednarodnega izvršilnega odbora Mednarodnega združenja poslovnih komunikatorjev IABC.

Ni komentarjev:

Objavite komentar